Κόκκινα Δάνεια & Λύσεις

Τα κόκκινα δάνεια είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και μόνιμη τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια για να τροχοδρομηθεί η ελληνική οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης. 

Στο πεδίο των ιδιωτικών – καταναλωτικών χρεών υπάρχει εδώ και μία οκταετία ο Ν. 3869/2010, γνωστότερος ως Νόμος Κατσέλη ο οποίος συντόμως οδεύει προς νέα μεταρρύθμιση. Δια μέσω του νόμου αυτού είναι αλήθεια ότι έχουν διασωθεί αρκετές πρώτες κατοικίες πολλών οφειλετών που εν τοις πράγμασιν έπρεπε να προστατευθούν λόγω της πραγματικής οικονομικής αδυναμίας τους αφενός αλλά και της πλήρους συνυπαιτιότητας του τραπεζικού τομέα στην αθρόα δανειοδότησή τους στην πρό του 2010 περίοδο.

Συνεπώς ο προαναφερθείς νόμος με τις τροποποιήσεις του το 2011, 2013 και 2015 επέτυχε τον κύριο στόχο του, που ήταν η προστασία της κοινωνικής συνοχής και η αποπληρωμή των χρεών των πολιτών με γνώμονα τα σημερινά τους πενιχρά οικονομικά δεδομένα και όχι εκείνα που είχανε κατά την αρχική δανειοδότησή τους.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα νομοθετικό κενό στον εν λόγω νόμο. Αυτό αφορά τη μη υπαγωγή πρώην εμπόρων με ορισμένο τζίρο και κάτω στις προστατευτικές διατάξεις του εν λόγω νόμου. Σήμερα ένας πρώην έμπορος κατά πάγια νομολογία, δεν μπορεί να υπαχθεί στον Ν. 3869/2010, αν δεν ήταν οικονομικά συνεπής έως και την παύση της εμπορικής του ιδιότητας. Αυτό είναι κατά γενική ομολογία ασύμβατο με την προσαρμοστικότητα που πρέπει να επιδεικνύει ο κοινός νομοθέτης ιδίως δε όταν ανατρέπονται οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες άρδην όπως έγινε την τελευταία οκταετία και συνιστά απρόοπτη μεταβολή κατά άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα.

Στο πλαίσιο αυτό πέραν της παραδοσιακής οδού ήτοι της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγιάνσεως και του περιορισμένης χρονικής ισχύος Ν. 4307/2014, ο νόμος που έδωσε ελπίδες σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα για οικονομική ανακούφιση είναι ο νόμος 4469/2017 για τη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη ρύθμιση ή τη διαγραφή επιχειρηματικών οφειλών σε δημόσιο, ταμεία και ιδιώτες πιστωτές.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων μπορεί να υπαχθεί κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να πτωχεύσει & κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (οποιουδήποτε μεγέθους), εφόσον έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Και αν στο πεδίο των ιδιωτικών χρεών κρίσιμο είναι να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, στο πεδίο των επιχειρηματικών χρεών είναι τουλάχιστον σημαντικό να μειωθούν άμεσα ή και να ρυθμισθούν οι οφειλές των εμπόρων και των επιχειρήσεων με στόχο να δοθεί νέα αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Χρήστος Φασλής

Δικηγόρος Διαμεσολαβητής

Υποψήφιος

Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου Μπροστά

Παναγιώτης Αγγελόπουλος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s